Saturday, May 2, 2009

Hantu Cameron Highlands

Photobucket
nie gmbar kan dpn umah. dekat ngan entrance nak masuk.

Photobucket
nie blakang umah kat laman. tu bilik2 die lah tu. and kalau korang tengok btol2, ade sliding2 door.


hye classmates...

mesti pelik sebab x pernah2 dibuat aku tetibe nak write dlm blog nih. pelik kan? haha. trase rindu lar lak ngan korang.

sebenarnye aku tataw pe nak write.. so cite je la cite nih. walaupon agak memboringkan. haha

2 minggu lepas, aku gi cameron. aku mmg salu gi cameron pown, sbb mak aku agak addicted ngan tmpt tuh. time tu, ayah aku da book ade 1 banglo(rumah persekutuan) yang kat atas bukit. kalo sesape yg pernah pegy..die bukan yg kuning tu, die yg putih, 1 tingkat kat atas bukit. mak aku suke rumah tu, sbb takde org kaco..maksudnye kitaorg ade privacy ar, lgpown laman die luas sgt.

so, kitaorg bertolak ary rabu. Aku, mak aku dan kawan ku, Syafiqah. Ayah aku tak leh ikot skali sbb die keje, so die kate die akan naek ari jumaat bersama-sama ngan abg aku. Dipendekkan cite, kitaorg pown smpai la kat rumah tu, dgn makcik tukang kebun menyambut kitaorg. makcik tu baek sgt..die suke sgt bersembang ngan aku. kite 3 org pown, pack in la dlm rumah tu. bilik2 die besh. ade 6 bilik yakni bilik hijau tua, merah, hijau, merah kunyit dan biru. And lagi satu bilik emas that is bilik utk sultan tp sultan pown tak termimpi nak guna bilik tu sbb die pown ade rumah sendiri kat cameron. so overall, bilik yang boleh digunakan cuma 4 bilik saja. Bilik emas and bilik hijau tua tak leh guna. Tak tau lah sbb ape bilik hijau tua tak leh guna. Ade org kate, bilik tu bilik berhantu. Wallahualam. Mak aku tido di bilik biru, bilik tu mmg bilik utk couple. Jadi, aku dan Syafiqah nih amek bilik merah kunyit, bilik sebelah bilik mak aku. Merah kunyit tu sebenarnye macam kuning je. Haha. Bilik tu lawa, dgn karpet warna kuning, lampu kuning, dua katil single(kuning juge). Cantik laa.

Malam first kitaorg tido kat situ mmg besh. Sedap gile tido smpai mimpi bertukar2. Bunyi cengkerik ke, belalang ke, takde langsung. senyap n sunyi. lagi la buat kitaorg tido smpi keluar air liur. hahahak.

Tp, time mlm kedua ni ade bende pelik sket. Yg tjadik kat aku n Syafiqah. Tp masing2 taknak cite time kat Cameron sbb tanak menakutkan diri masing2. Dah balik 2, 3 ari lepas tuh, barulah kami buka cerita. Time mlm kedua tuh, mak aku ade masuk bilik kitaorg...die nak share kacang ngan kitaorg. time tuh, mak aku duduk kat atas kerusi, menghadap kami berdua. aku and syafiqah dok kat atas lantai dgn aku menghadap ke sliding door, syafiqah mmbelakangi sliding door. langsir sliding door tuh slightly open. so sedikit sebanyak aku bleyh menjengah ke luar yg sememangnye nampak itam saje, sbb mlm kan? time kitaorg tgh bersembang2 tiga org nih, aku mcm nmpk byg warne putih lalu kat sliding door tuh. at first, aku buat bodo jela. aku anggap mende tuh lampu ke, spotlight ke, beam kete ke..walaupon mnydari, kitaorg kat atas bukit n dlm kgelapan mlainkan kalau kami yang bukak lampu. n then, kali kedua die lalu. time nih, tetibe je bulu roma aku meremang n trase seram sejuk. trus aku bangon dr tempat aku dudok tu n dudok kat atas katil yg tlindung dr pndgn sliding door. mak aku dah pelik...tp die diam je. tak lame lepas tuh, die pown keluar dr bilik aku, nak tidur katenye.

lepas tuh, kitaorg mkn kejap sbb kitaorg ade tapau makanan dr kedai. time mkn nih, aku menghadap syafiqah..aku rase cam ade org kat belakang die, tgh merenung tajam ke arah kitaorg. Dah la pg td nye kitaorg tgk gambar2 hantu.. Aihh, menyesal pulak rasenye tgk mende2 tuh. lepas mkn sume, syafiqah pown kate nak tido.

so aku pown tutop lampu. rase takot tuh, mmg x dpt disingkir lagi. aku try jugak nak tido. at last, ble nak tlelap, ade la plak org call. EEE..geramnye. aku angkat, rupenye org salah nombor. mmg aku mnyumpah2 dlm atiku. waktu nak tido balek tuh, rase bahang panas naek dr kaki smpai ke muka. Aaahhh..sudah. camne ni. Aku mmg tak berani nak bukak mata, takot tnmpk bende yg bukan2. Nak kate panas dr heater......aku kat atas katil, cmne heater kat ujung tuh boleh naek smpi ke sini...huuu. tapi last2 dpt la gak aku tido. keh keh.

rupe rupenye, syafiqah pown de trase mende yg same tp laen sket. time yg aku nmpk mende dr sliding door tuh, die rase panas sgt kat belakang badan die.. kan die membelakangi sliding door. jadik mungkin betol pe yg aku nmpk tuh.

time makan 2 org tu plak, die rase ade bende dok kat blakang die and mcm nak berckp2 ngan die. mmg kene dgn ape yg aku rase jugak.

time tido...die rase cam ade bende hempap kat tgn sebelah kiri die smpi die rase panas. pastu ade suare org bernafas laju kat sebelah telinge die. die ingat aku, tp bile die tangok aku...aku tak menghadap die pown, aku menghadap ke sbelah lagi satu.

maybe bende tuh dah bosan kaco aku sebab aku tak lyn, so die gi kat syafiqah.

huuu...nasib baek mlm trakhir kitaorg takde pape. nasib baek. huhuu

syafiqah ni laen sket orgnye. die bleh rase satu2 tempat tuh laen mcm or x. sejak ade org hantar bende kat die...lebih2 lagi ayah die jenis yg ade ilmu nih. die gitau aku rumah tu ade rase laen sket. tak pernah lak aku kne kaco ke ape ke sebelum nih..maybe sbb syafiqah ni pown ade mende yg menjaga..bende yg jaga die maybe takleh ngam ngan benda kat umah tu. tp tu tanggapan je. wallahualam.

aku ade la jugak dgr cite dr kwn mak aku yg dah lame dok cameron. rumah persekutuan yg kami duduk tu mmg 'ade'. kkdg org dgr bunyi org tolak2 sliding door, ade juga yg nmpk byg itam lalu kat hallway bilik2 yg panjang tuh. aduh, taktaula. mmg rumah tu dah lame pown, dibina dr zaman Tunku Abd. Rahman agy.

ade juge cite dr makcik tukang kebun tu, die kate waktu mule2 die keje kat situ, ade nmpk seorg tua serba putih dan berserban turun naek dr gate rumah tu kemane pown tak tau. tp kkdg org tua tu tetibe je hilang. mak aku kate tu org bunian. kalo org bunian yg baek takpe la. hehe.

haha..itulah sdikit sbnyk citernye. kat cinie, aku masokkan gamba2 sket. walaupun tak jelas..skian time kasih... ^^

2 comments:

Aizat said...

hohoho..seramnyew..
nasib baik larr kte menginap kt tmpat biase2 jew..haha..

munirah said...

uihh... takotnyer kite dgr...
nape ko tak try tngkp pict dlm bilik 2?? teringin nak tngok suasana bilik yg mnyeramkan ituu....

Followers